Highrise Workshop 2012 _ Climate Design

  • View
    217

  • Download
    2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Climate Design Report for Group 1 of the Highrise 2012 Workshop of TUDelft for the deisgn of a 300m tall high rise building for the new EU headquarters that will be located at the Rue de la Loi in Brussels

Text of Highrise Workshop 2012 _ Climate Design

  • .AA Brendan Bakker Dion JansenAnastasios Kokkos Kelly Schraauwers Apostolina Karapanou Climate Engineer: Anastasios Kokkos 4182634CLIMATE DESIGN - GROUP 1

  • [2-38]

  • High rise workshopClimate Design26 October 2012

    _Design group 1

    A. Karapanou { structural designerD. Jansen { structural designerB. Bakker { architectA. Kokkos { climate engineerK. Schrauwers { facade engineer

    _Consultants

    Ir. T. Merkeley { architectureIr. D. Ronald { architectureIr. K.C. Terwel { structural designIr. A. Bergsma { facade designIr. L. de Ruijscher { building services and sustainabilityIng. P. de Jong { management

  • [4-38]

  • [5-38]

    1. CONTENT 8

    2. Comfort to the surroundings and the inhabitants of the area 9

    3. Comfort to the users 11 3.1. Vertical Transportation 11 3.2. HVAC Systems 13 3.2.1. Installation floors 13 3.2.2. System Selection 14 3.2.3. Ventilation 15 3.2.4. Heating and Cooling 16 3.2.5. The Tube exchanger 18 3.2.6. Ventilation and duct demands 19

    4. Eliminate the environmental impact 20 4.1. Vertical transportation 20 4.2. HVAC and tube exchanger 20 4.3. Air filtration 21 4.4. Interior Lighting 22 4.5. Water drainage and re-use 22 4.6. Integrated PV Panels 24

    5. Design for the future 24 5.1. EU Policies 24 5.2. Energy Efficiency 25 5.3. Closed biogas cycle 27

    6. Firesafety 28

    7. APPENDIX 29 7.1. ELEVATE CALCULATIONS 29 7.2. Air demands per section 31 7.3. Total energy consumption 37 7.4. Water demands per section 38

    Contents

  • [6-38]

  • [7-38]

    INTRODUCTION

    As a participant in the workshop of highrise 2012 of TUDelft I worked along with people from other engineering to fulfill the purpose of the workshop, to design an icon building for the European Union that will host the headquarters of the organisation and became the highest building in Europe (exceeding 218m) acting as the new Icon of Europe to the world. Under this goal me and my teammates in Group 1 we decided to head for a design that will projects European Unions modern face, state the organisations status and act as leader for new technologies and approach of what a building can be and what europe can achieve towards a new environmental friendly era.In return our design fullfils some goals that will provide a comfort environment for the surroundings and for its users while in the same time it will not harm the environment but it will enhance it.

    A

    B

    C

    In the following report the labelling showed in fig 1 will be followed for the easier communication between the author and the reader

    Figure 1. Labelling of the buildings

  • [8-38]

    1. CONTENT As the climate engineer in my group I had to design all the mechanical support and systems that the building will be using during its lifecycle and will ensure the functionality and quality of its inner climate. In order to achieve this goal it was obligatory to design a combination of systems that will cooperate efficiently and not a number of efficient systems that will work separately without any interconnection. It was also crucial to have in mind the goals that our team set for a healthy, environmetaly consious and efficient design and cooperate with all the other disciplines to meet them. So in order to create a clear design path that would lead us succesfully to an attractive proposal for the purpose of this competition we made a list of goals that we want to achieve and we were constantly checking in every design milestone if our progress steps are on the right direction to meet them. Climate design had a major role on this process as it was critical to proceed hand to hand with the architectural and structural design and changes and cooperate closely with the facade engineer in order to match our systems and ensure that they work complementary in order to achieve maximum efficiency and integra-tion. So the goals that we set as a team and monitored in every step of our design process are described as followed.

    We wanted a design that will be:

    So in the following report I will go through the steps followed and the systems that were chosen in order to meet these requirements. In every system design we tried to be simple and innovative in order to propose ideas and new approaches and not just to fullfill the purpose of designing a building that meets the requirements of proper function, efficiency and low energy consumption as these goals are already undertaken by existing designs and being sustainable is a prerequisite constant for new building designs. So having in mind the academic aproach of this workshop we tried to implement new ideas that might not be tested yet but can enhance the effort for sustain-able designs and zero-energy buildings of the future.

    Provide Comfort for the users

    Provide Comfort to the surroundings and the inhabitants of the area

    Eliminate its environmental impact

    Act as a leader in sustainable strategies

    Be designed for the future

    Be Energy Efficient

    Enclose and project European Unions mentality and vision

    Figure 1. Labelling of the buildings

  • [9-38]

    2. Comfort to the surroundings and the inhabitants of the areaIn order to create a 300m tall building right in the middle of the buisness district of Brussels we had to take into account the effect of this design to the surround-ings. The fact that Rue de la Loi, the street where the building will be placed is crossing two district of low, on the South side and very low, on the North side, buildings and the high density of the area made this task quite a challenge. We had to find a proper shape and placement for our design in order to eliminate its shadow effect and provide if possible a wind shellter for the public that wants to use its public areas on the ground level.

    The elimination the effect of shadow on the northern neighbourhood behind our structure was achieved by shaping the building in a triangular form in order to allow sun rays pass around it. Also the division of the total volume in three smaller masses allowed us to experiment with the proper positioning of these masses into the block in order to find the most effective one in order to eliminate their shadow effect. Finally the inclination of the roof was chosen after the results of the shadow research that we completed as a team that addressed the optimum angle of cut pane in the area in accordance with the climate and geographical data of the area.

    Figure 2. The generated optimum cut-off face of a similar solid volume placed in the existing area and the existing clock in order to eliminate its shadow effect

    Figure 3. the area distribution

    North

    North South

    North

    North Low-rise area South Mid-rise area Our building plot Rue de la Loi

    Figure 4. The reduced buildings shadow range through the year following the pro-posed cut-off of the roofs and optimum distribution of the masses into the block T

  • [10-38]

    The same principal and approach was followed in order to find the optimum way to create a wind shellter for the pedestrians on the ground level and avoid the wind tunnel effect on the adjacent streets due to the big mass of the building. As one can see in fig 5 wind speeds of 0-0,2 m/s are represented with the blue color where at the street levels in between the three masses of our design the wind is totaly blocked and a wind shelter is provided for the public. In the same figure one can also see that there is no major wind speed in the adjacent roads that may cause an uncomfortable environment for the inhabitants of the area.

    Figure 5. The wind effect in the area

    0 - 0,7

    0,8 - 1,6

    3,2 - 3,8

    2,4 - 3,1

    1,7 - 2,4

    4,6 - 5

    m/s

    3,9 - 4,5

  • [11-38]

    3. Comfort to the users3.1. Vertical Transportation

    For the vertical transportation we had to design a system that will serve the us-ers efficiently without occupying significant amount of the net floor are of each floor. The geometry of the buildings core gave use a hard problem to solve as the strictly square shaft geometry was resulting to major space losses in between the shafts.

    The solution to this problem came not by the rearranging the shafts but by pro-viding a two level entrance for each elevator in every installation floor and on the ground level. Our buildings are served by 5 installation floors, a ground floor and an installation floor placed on level -3 in the building. The fact that in every transi-tion floor the users, both public and employees, can reach any of the elevator en-trances and use the elevator to reach their destination or another transition zone gave us the opportunity to install TWIN elevator systems that can work indepen-dently and serve twice as fast the users. Also the double levels in every transition zone make the TWIN system even more efficient as it can choose automatically which of the two levels is more efficient for reduction of the travel time and reach that floor without influencing the travel of the user as he/she will be able to take the next elevator to reach his/her destination directly without being influenced of the floor he/she landed at.

    In order to calculate the amount and type of elevators we needed to serve the needs of our buildings effectively the program ELEVATE1 was used. The goal was to create a set of elevators that each of them will have an Average Waiting Time between 25-35sec and an average time to destination between 100-120sec for the Up peak scenarios. Due to the fact that ELEVATE does not yet have a simula-tion method for the TWIN system elevators we simulated a double decker eleva-tor system that gave adequate results. These results ensure that the T