Cambridge Plant Growth Facility 210206 - ?· Cambridge Plant Growth Facility ... Department of Plant…

  • Published on
    05-Aug-2018

  • View
    212

  • Download
    0

Embed Size (px)

Transcript

  • Cambridge Plant Growth Facility

    Ref No ASP 0768 Grad Sky

    In order to help reduce the environmental impact of

    The University of Cambridges new 6 million Plant

    Growth Facility, a Kalzip stainless steel roof was the

    natural choice for architects R H Partnership.

    Some 858 square metres of Kalzip 65/400 stainless

    steel smooth curved sheets in a matt finish were

    specified owing to their durability and ability to be

    recycled at the end of the buildings life. The system,

    which was installed by approved Teamkal members

    WWR (UK) Ltd, was further complimented by a

    slimline curving verge detail, twin skin gutters and a

    vapour control layer to minimise air permeability.

    Kalzip E180 and E140 clips were also specified to

    help meet the required U-value and minimise energy

    loss.

    case

    stu

    dy Main contractor Willmott Dixon Architect R H Partnership Client University of

    Cambridge

    Installer WWR (UK) Ltd

    Ref No ASP 0841 Grad Sky

    Cambridge - 2005

  • www.kalzip.com

    Located on the 40-acre site of the University of

    Cambridges Botanic Garden, the research centre

    comprises two large halls that each house a series of

    growing chambers. The state of the art facility will

    allow the students and scientists from the Universitys

    Department of Plant Science to study plants under

    carefully controlled conditions and provide them with

    greater opportunities to analyse how the genetic

    make-up of plants can effect their development,

    growth and resistance to disease.

    A curved roof design was chosen in order to reduce

    the buildings apparent size whilst remaining

    sympathetic to the surrounding gardens. WWR (UK)

    Ltd also installed the curved and vertical elevations of

    cedar rainscreen cladding situated between the

    projecting arched laminated timber beams. The cedar

    was sourced from sustainably harvested timber.

    To assist in providing the building with a reduced CO2

    emissions footprint, the facility also benefits from blast

    furnace slag in the concrete foundations and an

    unusual two metre retaining wall constructed from

    used car tyres that forms a screen to the chiller units.

    Sector Universities/HE

    Location Cambridge

    Year 2005

    Roof size 858m2

    Products used Twin skin gutters, slimline curving verge detail, VCL, Kalzip E180 and E140 clips. Kalzip profile 65/400 Stainless Steel Surface finish Matt Design Smooth, curved

    Other details

    Project information

    Photo reference numbers: Main photograph ASP 0813 Grad Sky Secondary photographs ASP 0768 Grad Sky ASP 0791 Grad Sky ASP 0795 Grad Sky ASP 0801 ASP 0825 ASP 0841 Grad Sky ASP 0847 ASP 0859

    Contact us: Corus Building Systems Haydock Lane Haydock St Helens Merseyside WA11 9TY T +44 (0) 1942 295 500 F +44 (0) 1942 272 136 E kalzip-uk@corusgroup.com W www.kalzip.com

Recommended

View more >