of 37 /37
PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim TEST REMINDERS WHAT’S IN STORE FOR YOU EXAMINEES? PRIMING yourself for the TEST 1. The Review Three months before the examination read your books and lecture notes in the different areas. Work on the subjects individually. Make a schedule of the subjects to be reviewed. 2. Pre examination day preparations Today, this afternoon have your visited the examination center? Have you been acquainted with the seating arrangement? Is the room ventilated? Have you chosen a place to sit? Relax this afternoon; go watch a movie; take a walk; recreate the mind. Go to bed early; dont stay up late. With lack of sleep. You won’t have concentration in the test tomorrow. Rise early tomorrow morning; skim thru your notes. Take a breakfast; go to the examination center long before the start of test. GET YOUR COMPOSURE. 3. The Examination Period Relax; be composed. Follow instructions in the form filling period Read and understand questions or the stem of the problem. Don’t answer immediately halfway in the question. Study the question up to the end of a question. Remember: No ERASURES! When in doubt leave the item; proceed to the next.

Compilation of previous board examination questions

Embed Size (px)

DESCRIPTION

REVIEW IN CRIMINOLOGY

Citation preview

Page 1: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

TEST REMINDERS

WHAT’S IN STORE FOR YOU EXAMINEES?

PRIMING yourself for the TEST

1. The ReviewThree months before the examination read your books and lecture notes in the different areas. Work on the subjects individually. Make a schedule of the subjects to be reviewed.

2. Pre examination day preparations Today, this afternoon have your visited the examination center? Have you been acquainted with the seating arrangement? Is the room ventilated? Have you chosen a place to sit? Relax this afternoon; go watch a movie; take a walk; recreate the

mind. Go to bed early; dont stay up late. With lack of sleep. You won’t

have concentration in the test tomorrow. Rise early tomorrow morning; skim thru your notes. Take a breakfast; go to the examination center long before the

start of test. GET YOUR COMPOSURE.

3. The Examination Period Relax; be composed. Follow instructions in the form filling period Read and understand questions or the stem of the problem. Don’t answer immediately halfway in the question. Study the

question up to the end of a question. Remember: No ERASURES! When in doubt leave the item;

proceed to the next. Questions with NOT, NO, EXCEPT, DON’T require negative to fact

or exclusions. Take your time there is ample time; don’t rush. Finish the entire

examinations time. Don’t leave blank; in case your time is getting eaten up, use the

remaining minute and 30 seconds to fill up blanks.

4. Answering:

Page 2: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

be familiar with the multiple choice type of testing

1. (Stem)

a. b. c. options d

the stem is the problem or question that requires completion, definition, identification/ or recall of fact, recall of name, recall of place, theory or principle, time or period, law or provision.

The options are the choices; three of four are decoy choices; one is the correct option/choice.

Remember; the stem/question contains a keyword (or key phrase)

Associate your choiced answer with the keyword(s) Use your commonsense or sense of logic Eliminate choices not relevant or directly connected with the

question; use the process of elimination.

Example: 1. Keywords: …”killed the dog and used it for food”..Options: a. malicious mischief

b. homicide c. caninenicided. theft

2. Keyword/s: ….” Country of origin of the ……Choices: a. New York

b. Canberrac. Canadad. Germany

YOU CAN DO IT!! PASS THE TEST and aspire for the realization of your personal motivations.

PRAY!

BOARD EXAM QUESTIONS FOR CRIMINOLOGISTCRIMINAL SOSIOLOGY, ETHICS AND HUMAN RELATIONS

2

Page 3: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

1. A member of the PNP while on duty, whether in uniform or not should avoid unpleasant habits which affect not only himself as an individual member, but also the whole organization where he belongs.a. Sleeping on dutyb. Intoxication and use of prohibited drugs c. Partisan police activities d. All of the foregoing

Ans. D

2. The general rule is that a member of the PNP cannot draw his firearms, except for-a. Necessary apprehension of criminalsb. Necessary target practice c. Necessary inspection or lawful used. All of the foregoing

Ans. A

3. It is the process by which we use or manipulate representation or symbols.a. Thinkingb. Intuitionc. Perceivingd. Memory

Ans. B

4. It is everyone’s duty and obligation regardless of his intelligence, degree of education, social standing, religion, sect, or color etc.a. Code of ethicsb. Public office is a public thrustc. Faithful allegiance to the government and constitutiond. Loyalty and love of country

Ans. C

5. Deficiencies in the CJS can be manifested by the following circumstances, except-a. Poor linkage or relationship among the 5 pillarsb. Poor image or credibility of and controversies in law enforcementc. Widespread indifference and apathy of the communityd. Proper disposition of cases by the prosecution and court

3

Page 4: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

Ans. D

6. This involves functions of the police to ensure compliance by regulatory means with public safety and security.a. Implement lawb. Enforce traffic and crowd lawsc. Arrest and investigate criminalsd. Regulate non-criminal conduct

Ans. A

7. Which of the following does not belong to the group? a. Assassinationb. Bombingc. Sabotaged. Prostitution

Ans. D

8. It is known as an Act Prohibiting the Employment of Children Below 15 years of age in public and private undertakings.a. Republic Act 7610b. Republic Act 7658c. Republic Act 8551d. Presidential Decree 603

Ans. A

9. Assume that you are a police officer and you found out that you have unjustly reprimanded police officer Juan de la Cruz. The best procedure to follow is-a. Justify the reprimandb. Talk to him and admit your mistakesc. Make no apology but tolerate his behaviord. Ignore the matter

Ans. B

10. This is a term applied for a specialist in the study of disorders, sometimes interchangeably used with psychiatrist.a. Anthropologistb. Alienistc. Autophobiad. Biometry

Ans. A

4

Page 5: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

11. Inconsistent and wise use of discretion, base on professional policing competence, will do much to preserve good relationship and retain the confidence of the public. This statement is __________.a. Absolutely correctb. Absolutely wrongc. Maybe correct d. Neither correct or wrong

Ans. A

12. What disciplinary measure, do you think, will most likely produce discontentment and grievance?a. Unusual strictnessb. Inconsistent administrationc. Severity of punishment d. Impersonal attitude

Ans. B

13. This theory believes that punishment should fit the criminal and not the crime committed.a. Positivist theory b. Neo-classical theoryc. Classical theory d. Differential Association Theory

Ans. C

14. A police officer in uniform is prohibited from carrying any package or bundle unless it is needed in the performance of his duty. The likelihood, the said officer will be misinterpreted to ______.a. Have accepted favorsb. Be a comprador for his wifec. A trim appearance while in uniform is importantd. All of the forgoing

Ans. A

15.Before the development of scientist theorist, this theory involved believing that criminal behavior is caused by the possession of evil spirits.a. Demonologicalb. Classicalc. Italiand. Neo-classical

Ans. A

5

Page 6: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

16. A statue enacted by Congress, penal in character, which is not amendment to the Revise Penal Code such as Republic Acts, Presidential Decrees and Memorandum Circulars.a. Special Law b. Constitutionc. Revised Penal Coded. Common Law

Ans. A

17. It is a kind of early form of punishment where prisoners are shipped or moved from one place to another for the purpose of cheap labor.a. Slaveryb. Banishmentc. Transportationd. Penal colony

Ans. C

18. Justice according to the Supreme Court is symbolically represented by a blindfolded woman holding a sword and with a balance, meaning it is?a. Administered with respect to personsb. Administered without respect to persons, equality to poor and the richc. Administered without respect to persons. Equality to poor peopled. Administered with respect to persons, Equality and Treatment

Ans. D

19. Which agency is responsible for the custody and rehabilitation of youthful offenders?a. Boards of Pardons and Paroleb. Bureau of Jail Management and Penologyc. Department of Social Welfare and Developmentd. Bureau of Corrections

Ans. C

20. Are those who commit crime due to abnormalities or psychological disorders. They should be exempted from criminal liability.a. Born criminals b. Insane criminalsc. Criminaloidsd. Criminal by passion

Ans. B

6

Page 7: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

21. It is defined as the wise use of one’s judgment, common sense and personal experience in deciding.a. Discretionb. Decision makingc. Problem solvingd. None of the above

Ans. A

22. A police officer on witness stand is not called upon to express his view about the case, nor to tell what he heard others say about it, nor to make a speech. Of the following, the most accurate statement of this situation is that – a. Be courteousb. To tell the truth and nothing but the truthc. Do not volunteerd. None of the above

Ans. B

23. The basic weapon of a police officer is?a. Gunb. Uniformc. Whistled. Knowledge of the law

Ans. D

24. It is defined as the sum total of dealings between the police and the people it serves and whose goodwill and cooperation it craves for the greatest possible efficiency in the service.a. Public Relationsb. Human Relationsc. Police Community Relationsd. Police information and education

Ans. C

25. Which of the following is the most important function of good public relation officers of a police station?a. Training of police membersb. Generating community awareness and supportc. Recruiting qualified applicantd. Planning and special projects

Ans. B

26. The term “police” can be defined in two ways. This definition refers to the creation of the police under the Constitution forming a part of

7

Page 8: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

the executive department in charge in the apprehension of offenders and to execute the law.a. As to agencyb. As to behaviorc. As to individuald. As to organization

Ans. D

27. The form of child abuse that can range from habitual humiliation of the child to withholding life-sustaining nurturing refers to – a. Mental abuseb. Emotional abusec. Physical abused. Economic abuse

Ans. B

28. He advocated a system of classifying criminals according to bodily measurements. Because human skeleton is unchangeable after the twentieth year and because no two individuals are alike in all dimensions; this method of identification received prominence in 1880’s. a. Alphonse Bertillonb. Charles Darwinc. Cesar Lombroso d. Charles Goring

Ans. A

29. Dominated by Pleasure principle, through which the individual is pressed for immediate gratification of his or her desires. a. Idb. Egoc. Superegod. None of the above

Ans. A30. The theory which states that police officers who know the wrongdoing of another police officer will not take action against them or provide information against them to investigators.a. Code of ethical standardsb. Code of Secrecyc. Blue wall of silenced. None of the above

Ans. C

31. He founded the Positive School of Criminology in the Nineteenth Century.a. Cessare Beccaria

8

Page 9: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

b. Cesare Lombrosoc. Charles Goringd. Calvin Goddard

Ans. B

32. Under this ethical standard, the PNP member shall take legitimate means to achieve goals despite of internal and external difficulties.a. Perseveranceb. Humilityc. Orderlinessd. Integrity

Ans. A

33. It means more than reporting to work on time. It involves as well as every detail of the policeman’s daily activity.a. Protection of the underdogb. Maltreatment of offendersc. Punctuality to calls, requirements of duty, etc.d. Due process of law

Ans. C

34. It is a morbid fear of one’s self or of being alone. a. Monophobiab. Megalomaniac. Autophobiad. Kleptomania

Ans. A

35. A police officer is forbidden to engage in idle conversation while on duty. Specifically this prohibition refers to-a. Gossip and idle talkb. Communication outside organizationc. Vexing of humiliating otherd. All of the foregoing

Ans. D

36. It is a strategic position to prevent crime and delinquency. It receives him when he is young, observes, supervises, and teaches him for many hours each week during some of his most impressionable years.a. Homeb. Religion

9

Page 10: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

c. Schoold. Police agency

Ans. C

37. One of the following is not a cause of juvenile delinquency:a. Neglected homesb. Police inefficiencyc. Lack of proper guidance d. Delinquent parents

Ans. B

38. Police officer shall treat official business as such, and shall no impart the same to anyone except those for whom it is intended, or as by his superior officer, or as required by law. This Phrase describes-a. Confessionb. Confidential informationc. criminal investigationd. Secrecy discipline

Ans. D

39. Which of the following should not released to the press by the police officer?a. Length of investigationb. Juveniles agec. Juveniles named. Type of crime committed

Ans. C

40. What is meant by victimless crime?a. There is no victimb. There is no complaining Victimc. The victim is deadd. The victim knows the suspect

Ans. B

41. A person who commits crime due to less physical stamina or self control.a. Criminaloidsb. Criminal by passionc. Insane criminald. Born criminal

Ans. A

10

Page 11: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

42. The center stage of Police Officers actions wherein his spectators are the citizens he has sworn to serve with utmost dedication is the – a. Courtb. Communityc. Police stationd. None of the foregoing

Ans. B

43. It is considered as the weakest pillar in the Philippine Criminal Justice System because they fail to reform offenders and prevent them from returning to criminal life.a. Policeb. Prosecutionc. Correctional institutionsd. Community

Ans. C

44. Who constitutes the Holy Three in Criminology?1. Cesare Lomborso 2. Emile Durkheim3. Enrico Ferri 4. Rafael Garofaloa. 2, 3, and 4b. 1, 2, and 3c. 2, 3, and 4d. 1, 3 and 4

Ans. D

45. All PNP members must have the moral courage to sacrifice self interest in keeping with the time honored principle of _____________.a. Delicadezab. Pakikisamac. Balikatand. None of the above

Ans. A

46. Growth, learning, maturation, are part of natural development of –a. A childb. An adolescentc. Seniled. Old age

Ans. B

47. May be defined as a study and investigation of crime and criminals and is concerned with the application of knowledge regarding crime to social programs of crime prevention and control.

11

Page 12: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

a. Etiology of crimeb. Criminalistc. Criminologyd. Criminal process

Ans. C

48. Republic Act No. 8551 provides for the reorganization of the Philippine National Police. Which of the following is NOT a guiding policy in the preparation of reorganization plan?a. Enhancement of community and service orientation to the policeb. Maintenance of a civilian and national police forcec. Attainment of efficiency and effectivenessd. Adaptation of military command structures

Ans. D

49. They are atavists according to Lombroso because they have inherited their criminal tendencies.a. Born criminalsb. Criminal by Passion c. Insane criminalsd. Criminaloids

Ans. A

50. Typology of crime simply means –a. Categorization or type of crime b. Crime situation c. Extent of crime d. Crime trend

Ans. A

51. The key to professionalism is the implementation of a _______________ program which includes the equitable distribution of recruitment, fair promotion, rationalized approach in assignment, skills development, grant of reward and award, and decent living upon retirement.a. Compensationb. Press relation officerc. Human resource developmentd. Organizational development

Ans. C

52. The Neo-classical theory believes that children and lunatics should not be regarded as criminal and punished because –

12

Page 13: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

a. They are special peopleb. They cannot calculate pleasure and painc. They cannot complaind. They are under age

Ans. B

53. Ms Judith was under underweight when she was issued a temporary appointment. What will happen to her if she does not gain the required weight after six (6) months from her appointment?a. She will be charge for violation of recruitment policyb. She will be put under probationc. She will be dismissed from one serviced. She will be reassigned

Ans. C

54. The goal of any juvenile justice system is to –a. Punish childrenb. Remove children from streetsc. Save children from becoming criminalsd. Ensure that children are in school

Ans. C

55. A police officer must wear his uniform securely buttoned at all times because – a. A complete uniform attracts “chicks”b. A neat appearance commands respectc. Loose clothing is likely to catch obstructiond. None of the above

Ans. B

56. This political violence is used to promote political goals and employs kidnapping, assassination and bombing to draw repressive response from government trying to defense themselves.a. Insurgencyb. Sabotage c. Espionaged. Terrorism

Ans. D

57. Strict code of conduct that governs the behavior of mafia membersa. Code and cipherb. Omertac. Code of ethics

13

Page 14: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

d. None of the aboveAns. B

58. There are _____ justices that composed the Supreme Court including the chief justice.a. 15b. 12c. 20d. 24

Ans. A

59. Who has the peace-keeping responsibility and to act as auxiliaries of the law?a. Congressmanb. Mayorc. Barangay Captaind. Councilors

Ans. C

60. According to Adolphe Quetelet, crimes against property increases during __________.a. Summerb. Winterc. Night timed. All of the above

Ans. B

61. It is term as the relationship between the victim and the offender.a. Penal coupleb. Brotherhoodc. Married coupled. None of the above

Ans. A

62. Also known as the “Family Courts Act”.a. Republic Act No. 9165b. Republic Act No. 6713c. Republic Act No. 7160d. Republic Act No. 8369

Ans. D63. The prosecutor in court hearing represents the;a. Plaintiffb. Defendant

14

Page 15: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

c. Police investigator d. The State and the people

Ans. D

64. This process see to it that no person will be deprived of life, liberty, or property without notice of charges, legal counsel, a hearing, and an opportunity to confront accusers.a. Plea bargainingb. Bookingc. Baild. Due process

Ans. D65. Republic Act No. 6975 did not amend its provision on the ____________ power of city executives in spite of lobbying to have them in congress, the power still remains with the National Police Commission.a. Hire and fireb. Appointingc. Promotingd. Dismissing

Ans. A66. Compulsory retirement from police service entitles one to be promoted one rank higher from the rank he last held, for purpose of?a. Monthly retirementb. Retirement payc. Salary adjustmentd. Longevity pay

Ans. B

67. When a person was subjected to some shocking experiences leaving him with painful memories, repressed and can no longer be recalled, he is suffering from this disorder, a. Delusionb. Amnesiac. Phobiad. Dementia praecox

Ans. B

68. The rank of Police Senior Superintendent is required to become a,a. Police Directorb. Police Superintendentc. PNP Regional Directord. Police Chief Superintendent

Ans. D

69. All statements are correct except one.

15

Page 16: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

a. Attitudes are inherited, not learnedb. Defective character is related to deviant behaviorc. Mass media has an influence on delinquent behaviord. Loyalty to gang compels the members to conform

Ans. A

70. If Metro Manila accounts for 26% of the national total crime volume of 84, 875, How many crimes were reported to the police?a. 22, 868b. 22, 068c. 20, 250d. 32, 644

Ans. B

71. Sexual deviation is attained in this deviant behavior by watching nude man or woman.a. Exhibitionismb. Transvertismc. Voyeurismd. Fetishism

Ans. C

72. This is an ethical standard that requires all PNP members to follow logical procedures in accomplishing their duties in order to minimize waste of time, money and efforts.a. Moralityb. Justicec. Humilityd. Orderliness

Ans. D

73. The mental attitude of every policemen is of vital importance in police works because,a. police works calls for executive abilitiesb. police job requires the ability to make vital calculationc. a police officer must keep calm in order to think clearly in an emergency and critical situationsd. a policeman usually has to act before he has the chance to think

Ans. C

74. Who said that crime is normal and part of nature society?a. Jeremy Bentham

16

Page 17: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

b. Charles Goring c. Cesare Beccariad. Cesare Lombroso

Ans. B

75. There is ___________ if the killing was considered beforehand and that it was motivated by more than simple desire to engage in an act of violence.a. Implied maliceb. Deliberationc. Premeditationd. Express malice

Ans. C

76. An offender who committed an act of violence, more than nine years of age but less than 18 at the time of the commission of the crime, is classified as,a. Juvenile Offenderb. Adult Offenderc. Habitual Offenderd. Professional criminal

Ans. A

77. Under the PNP Reform Bill known as the RA 8551, thee police ranks are maintained. What is the equivalent military rank of a Police Chief Superintendent?a. Colonelb. Lt. Colonelc. Major Generald. Brigadier General

Ans. D

78. The body of an _________ person is short, fat, and small-boned. He is easy-going and a very comfortable person.a. Mesomorph b. Endomorphc. Ectomorphd. Chronomorph

Ans. B79. A behavior pattern where an individual return to a state of form adjustment and attempt to experience them again in memory. a. Angerb. Phobiac. Regressiond. Frustration

Ans. C

17

Page 18: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

80. Police officers trained on how to deal with people in a warm and friendly manner are more skilled in handling ____________works.a. Media relationb. International relationc. Press relationd. Public relation

Ans. D

81. The promulgation of the Code of Kalantiaw was in what year?a. 1433b. 1444c. 1434d. 1435

Ans. A

82. With a population of 195,000 and a volume crime of 2,540, in Municipality A, What is its crime rate?a. 1465.2b. 1203.5c. 1230.6d. 1302.6

Ans. D

83. How do you classify a family or home condition where death, or separation, or desertion occurred?a. Broken homeb. Family disintegrationc. Family migrationd. None of the above

Ans. A

84. They are considered as juvenile offenders when they committed a crime at their given ages; 1. Jimmy who is 9 years old 2. Rosa, 22 years old 3. Peter, 19 years old 4. Rodrigo, 15 years olda. 1 and 2b. 2 and 3c. 1 and 4d. 1 and 3

18

Page 19: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

Ans. C

85. Where war or internal conflict is present, children found in those areas are referred to as, a. Children of warb. Affected childrenc. Victims of situationd. Zones of peace

Ans. D

86. The security preservation of the state is assumed by the PNP in the national level, and the AFP in the external level. However, the AFP can take over primary responsibilities over internal or national security when the situation calls for them, as Given below, EXCEPT,a. There is a need for the employment of bigger tactical forces and use of higher caliber armaments b. Insurgents have penetrated much of the communityc. Index crimes are mostly committedd. These are serious threats to national security and great disturbance of peace and order

Ans. C

87. The most important supervisory principle in any office in order to improve the morale of the staff is;a. To be fair and justb. To be strict on attendancec. To be kind and respectfuld. To be more forgiving

Ans. A

88. It is a contemporary approach that relates behavior to events taking place inside the body, specifically the brain and the nervous system.a. Psychoanalytic approachb. Neurobiological approachc. Cognitive approachd. Phenomenological approach

Ans. B

89. Eviction or demolition of squatters calls for the policemen to,a. Exercise maximum tolerance while giving security assistanceb. Exercise limited force c. Exercise maximum force in dealing with squattersd. Participate in actual demolition

Ans. A

19

Page 20: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

90. What will happen to the sentence rendered by the court to a boy of 10 who raped a girl of his age?a. Mitigatedb. Suspendedc. Served. Commuted

Ans. B91. A child deserted by his parents or guardians for six continuous months is classified as,a. Neglectedb. Dependentc. Abandonedd. Abused

Ans. C

92. Criminal physical anthropology refers to the study of the relationship of crime to the ______.a. Environmentb. Physical constitution of manc. Given populationd. Spatial distribution of crime in a given area

Ans. B

93. Police immorality is exampled by,a. Living with a woman not his wifeb. Smoking while patrollingc. Being constantly absent from workd. Reporting to work not in uniform

Ans. A

94. Which statement can be considered FALSE?a. People in early centuries believes that man’s behavior is caused by good or evil spiritsb. All human behaviors are motivated, that drives gives direction and sustain actionc. Extended family is a common and accepted fact in any Filipino communityd. Religion is never necessary in the improvement of behavior

Ans. D

95. When may age, height, weight, and educational requirements among police applicants be waived?a. Only when the PNP has declared an annual quotab. Only when the applicant has a recommendation from the mayor

20

Page 21: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

c. Only when the number of qualified applicants falls below the minimum annual quotad. Only when all applicants have submitted their applications

Ans. C

96. In a given jurisdiction, who exercises control and supervision of anti gambling operations?a. Police Provincial Directorb. Local Chief executivesc. Police Regional Directorsd. Chief of Police

Ans. B

97. A process in court pillar of our criminal justice system where the accused is brought before the court and appraised of the formal charges and informed of his constitutional rights. What is this process?a. Plea bargainingb. Custodial investigationc. Arraignmentd. Preliminary investigation

Ans. C

98. Policemen reports on a three (3) working shifts. However, they sometimes extend working hours due to,a. Overtime payb. Individual discretionc. need for more policemend. Inadequate manpower

Ans. D99. He was referred to as the “Father of Modern Criminology”.a. Cesare Lombrosob. Jeremy Benthamc. Sigmund Freudd. Cesare Beccaria

Ans. A

100. The study of crime’s relation to environment is referred to –a. Criminal Demographyb. Criminal Epidemiologyc. Criminal Ecologyd. Criminal Physical Anthropology

Ans. B101. It is the smallest unit of society composed of people who share a way of life, a definite location and has some continuity.a. Society

21

Page 22: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

b. Populationc. Familyd. Associations

Ans. C102. The Chief PNP exercises ________ since he has lawful authority over his subordinates by virtue of his rank, position and assignment.a. Orderb. Administration c. Controld. Command

Ans. D

103. Unusual emergencies that happens and absence of superior officers leaves the policeman to handle the situation properly, the best procedure to follow is?a. Take no actionb. Confer with any other superiorc. Act according to one’s judgment

d. Confer immediately with other police officers on the best action to take

Ans. C

104. The command and direction of the Chief PNP may be delegated to ___________ officials with respect to the units under their respective command.a. Subordinateb. Next-in-rankc. Qualifiedd. Efficient

Ans. B105. Who among the following can be considered an applicant to the PNP?a. Jose, born on January 25, 1981b. Protacio, born on February 14, 1989c. Rizal, born on March 27, 1975d. Mercado, born on April 1, 1969

Ans. B

106. The __________ is still considered as the most basic institution which has control over the behavior of young persons.a. Familyb. Schoolc. Churchd. Peer group

Ans. A

22

Page 23: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

107. This statement is FALSE.a. Heredity and environment play a part in the behavior of an individualb. Fraternal twins have identical hereditary traitsc. Personality is the product of body and sould. Heredity is the talent transferred through the genes from parents to siblings

Ans. B

108. All PNP members should try to create a positive image of the police in the eyes of the public in line with its _________ building program.a. People’s awarenessb. Human relationsc. Image buildingd. Educational

Ans. C

109. Police –to-population ratio in urban areas, ideally should be,a. 1:1000b. 1:750c. 1:900d. 1:500

Ans. D110. When the incarcerated convicted offender undergoes rehabilitation inside jails, they are undergoing?a. Institutional treatmentb. Probationc. Paroled. Community-based treatment

Ans. A111. The Chief PNP has term of ______ years.a. 5b. 4c. 3d. 2

Ans. B

112. The purpose of a police public relations program is,a. Train police officers in community relation programb. Recruit new members for community relation programc. Develop mutual understanding between the police and the publicd. Plan for a police-community relation program

23

Page 24: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

Ans. C

113. This theory states that the crime and delinquency results when an individual’s bond to society is weak or broken.a. Social learningb. Social structurec. Social processd. Social control

Ans. D

114. This theory states that intelligence is largely determined genetically; that ancestry determines IQ; and that low IQ is linked to behavior, including criminal behavior. a. Cultural deviance theoryb. Labeling theoryc. Nature theoryd. Strain theory

Ans. B

115. Excessive use of force or police brutality by some members of the PNP is a violation of human rights and police ethical standards. It is mandated that all PNP members shall exercise proper and ___________ use of authority in the performance of duty.a. Proportionateb. Ethicalc. Effectived. Legitimate

Ans. D

116. In Differential Association Theory, ______________ stressed that criminal conduct is learned behavior and that learning occur through communication and association with others who are with criminal mind.a. Cesare Beccariab. Cesare Lombrosoc. Cesar Montanod. Edwin Sutherland

Ans. D

117. They play an important role by bringing criminal events to the police.a. Mediab. Judgesc. Jail guardsd. Janitor

24

Page 25: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

Ans. A

118. The need to assault or injure somebody is referred to as?a. Need recognitionb. Need aggressionc. Need differenced. Need order

Ans. B

119. Presidential Decree 603 deals with _________ offender, whose age is less than nine but under 18 at the time of the commission of an offense. a. Habitualb. Professionalc. Minord. Adult

Ans. C

120. The best measure for the competence of police officer is ?a. Command of wordb. High level of educationc. Ability to make good reportsd. High morale

Ans. D

121. Absence of a complaining victim in the typology of crime is classified as public order crime or?a. Crimes against personb. Victimless crimec. Physical crimed. Public scandal

Ans. B122. When PNP members and their families involved themselves in religious, social, and civic activities in the community, it enhances ___________ which will work well for the image of the police.a. Camaraderieb. Social awarenessc. Responsivenessd. Effectiveness

Ans. B123. There is a trend in criminal activities which was studied that as one grows older, there is also a decline in criminal activities. This is known as,a. Aging-out phenomenonb. Age-line curve

25

Page 26: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

c. Parkinson’s lawd. Age-crime relationship

Ans. A124. There are four inspection and audit authorities that conducts agency check on the PNP. They are; The NAPOLCOM, Civil Service Commission, Commission on Audit, and A. NBI b. IAS,PNP c. DOJd. Presidential Management Staff

Ans. B

125. Appeals from the decision given by the Chief, PNP regarding a case, are filed with the,a. PNP Summary Disciplinary Boardb. Peoples Law Enforcement Boardc. NAPOLCOM National Appellate Boardd. NAPOLCOM Regional Appellate Board

Ans. C

126. A strange development of mutual feeling between the hostage and the hostage taker due to the prolong time of negotiation is known as,a. Camaraderieb. Stockholm syndromec. Successful negotiationd. Sympathy

Ans. B

127. The law that provides care and treatment of youthful offenders from apprehension to the termination of the case is,a. RA 7610b. PD 603c. PD 6975d. RA 6425

Ans.B

128. It is the unwritten authority given to police officers to make decision, using ones own judgment based on justice and fairness.a. Negotiationb. Discretionc. Arraignmentd. Plea bargaining

Ans. B

26

Page 27: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

129. The PNP belongs to one of the most inspected and audited agencies of the government where audit and inspection are handled by the following authorities; NAPOLCOM, Civil Service Commission, Internal Affairs Service, PNP and,a. Department of Justiceb. National Bureau of Investigationc. Commission on Auditd. Presidential Management staff

Ans. C

130. This theory states that obedience to the norms of lower-class culture places people in conflict with norms of the dominant culture.a. Theory of anomie b. Strain theoryc. Differential association theoryd. Culture conflict theory

Ans. D

131. This theory considers delinquent behavior as result of people’s frustration and anger over their inability to achieved legitimate social and financial success.a. Classicalb. Sociologicalc. Labelingd. Strain

Ans. D

132. Which of the following factors are considered as psychologically related to delinquent behavior? 1. learning capacity 2. mental deficiency and retardation 3. mental psychological set-up 4. emotional imbalances 5. personal problemsa.2,3,4, and 5b.1,2,3, and 4c. 1,3,4, and 5d. 1,5,4, and 3

Ans. A

27

Page 28: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

133. Presidential Decree Number 9344, the most recent bill that deals with youthful offenders whose age is fifteen and below, is also known as,a. Comprehensive Juvenile Justice Systemb. Juvenile Justice Welfare Systemc. Juvenile Justice Welfare Coded. Comprehensive Justice System

Ans. A

134. “Parens Patriae” in legal term means – a. Parents of the accusedb. Parents of the Statec. Parents of the Victimd. None of the above

Ans. C

135. Moral aspect of personality that judges our personality and is also known as the conscience.a. Idb. Egoc. Super egod. All of the foregoing

Ans. C

136. He developed the study of body build and criminal behavior or Somatotype School, which held that manifest distinct physiques that makes them susceptible to particular types of delinquent behavior.a. Charles Goringb. William Sheldonc. Charles Darwind. Edwin Sutherland

Ans. B

137. Girls see her mother as rival for her father’s attention is termed as – a. Oedipus Complexb. Electrac. Mental retardationd. None of the above

Ans. B

28

Page 29: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

138. Which deals with selective law enforcement for specific problem in the area?

a. Tactical patrol c. Police patrolb. Horse patrol d. Beat patrol

Ans. A

139. The offenders who actively pursue a life of crime refer toa. Career criminals c. Informantsb. Terrorist d. Professional Criminals

Ans. A

140. Which is a program that is devised by the National Sheriff’s Association which incorporates the ancient notion of frankpledge?

a. Bellman System c. Neighborhood Watchb. Citizen Volunteer Program d. Either A or C

Ans. C

141. What is a civil wrong which the court seeks a remedy in the form of damages to be paid?

a. Gift c. Crimeb. Tort d. None of the above

Ans. B

142. A crime discovered after the perpetrator has left the scene?a. Hot crimes c. Crime Sceneb. Cold crimes d. Either A or B

Ans. B

143. What is an accusation based on probable cause by grand jury changing an individual with a specific crime?

a. Pilferage c. Indictmentb. Accusation d. Inducement

Ans. B

144. Which is sometimes referred to as special heinous crime?a. Infamous crime c. Crimeb. Famous crime d. Offense

Ans. A

29

Page 30: Compilation of previous board examination questions

PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim

145. Which is referred to as the group of citizen’s patrolling at night and armed with rattle to call for help?

a. Watchman c. Rattle watchb. Rattle Snake d. Bellman Patrol

Ans. C146. What is the geographic territory claimed by a gang?

a. Beat c. Turfb. Territory d. Either B or C

Ans. C

147. The term referring to the power of making decisions or a choice is

a. Decision – making c. Discretionb. Vision d. Problem – solving

Ans. C148. What is the component of justice that is concerned with the

allocation of the goods and burdens of society?a. Restorative justice c. Social justiceb. Distributive justice d. Any of the above

Ans. D149. Other term of “EXPIATION” is

a. Egoism c. Atonementb. Explication d. Explanation

Ans. C

150. Which term is used for police officers who passively accept and take advantage of opportunities of corruption?

a. Meat eaters c. Opportunistsb. Grass eaters d. None of the above

Ans. D

30